Thursday, 20 June 2013

Ol Pejeta Conservancy, Technical Training College

This project was undertaken in conjunction with Bhavna Solanki, a colleague from NTU. Earlier in the year she offered me the visual role in the delivery and design of this technical training college in Kenya and the first sketch phase of the project can be seen in this earlier blog post http://colfer-architecture.blogspot.co.uk/2013/05/short-tangent-from-design-thesis.html. The project consists of an education hub where technical and management skills are taught, a workshop for practical artisan training and tented accommodation. The plans had already been finialised by Bhavna but the form and colour scheme in the ferrocement facade and the details of the classroom were a collaborative effort. It was in the visual production where I could express my creativity and the main aim was to capture the essence of how the courtyard re-represents the surrounding landscape.

Sustainability and conservation are at the core of  this project since it sits in the Ol Pejeta nature reserve and the original intention was to use rammed earth as the main structural element. For financial reasons Ferrocement became the preferred option but a dye could be included to fit the buildings into their context. Recesses in the facade brake the flat plane and give it a rhythm whilst providing areas for seating.








No comments: